Válaszok a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági kérdésekre

2021. március 05. 06:51 Válaszok a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági kérdésekre

Miért csak Pannónia telepről viszik el kéthetente a szelektív hulladékot?

Erről csak múlt időben beszélhetünk, mert már Pannónia városrészből sem kéthetente, hanem ismét havonta viszik el a szelektív hulladékot. A kétheti gyakorlat kísérleti jellegűnek indult, és kb. 4 évig tartott, mivel 2021-től Pannónia telepen is visszaállt az elszállítás négyhetes ciklusa. (Ugyanúgy, ahogy az összes többi városrészben.) Több ok miatt sem maradt hosszútávú a kéthetes ciklus: egyrészt a tapasztalatok alapján az derült ki, hogy gördülékenyebben megy a begyűjtés, ha egységes időközönként történik minden városrészben, másrészt minden ügyfelünknek azonos színvonalú szolgáltatást szeretnénk adni, hiszen joggal merült fel a kérdés a többi városrészben lakóban, hogy tőlük miért csak havonta egyszer viszik el a szelektívet. Az egész városra viszont, anyagi okok miatt, sajnos nem tudjuk kiterjeszteni kétheti rendszerességű szolgáltatást.

Tudjuk, hogy vannak olyan háztartások, ahol nincs lehetőség négy hétig tárolni az elkülönített hulladékot. Ezen ügyfeleinknek a hulladékudvar a megoldás, ahol a hét hat napján, ingyenesen le tudják adni a szelektív hulladékot. Cím: Szentendre, Szabadkai út 9. Nyitvatartás: H-P: 7-15:30-ig, Sz: 7-13 h.

 

Mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal a begyűjtés után?

A társaságunk által gyűjtött szelektív hulladék minden esetben anyagában hasznosításra kerül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a begyűjtött szelektív hulladék kézi és gépi válogatáson esik át, ahol szortírozzák a különböző típusú műanyag hulladékokat – PET esetében pl. a különböző színű flakonokat -, a papírt, valamint a fém és italoskartonokat egymástól. A hulladék begyűjtés során valóban együtt történik a műanyag és papír hulladék gyűjtése. Ez azért van, mert a nagyobb kartonokat, a nagy mennyiségű és súlyú könyveket, folyóiratokat nem praktikus zsákban kihelyezni. (Éppen ezért kérjük, hogy összekötegelve tegyék ki a házuk elé.) Sajnos a kézi válogatás elkerülhetetlen folyamat, mivel a begyűjtött hulladék jelentős hányada „hasznosíthatatlan anyagáram”, azaz, köznapi nevén, szemét. A szemetet viszont mindenképp külön kell kezelnünk a még hasznosítható frakcióktól.

A begyűjtött szelektív hulladék a közszolgáltató által megadott partnerhez szállítjuk, jelen pillanatban Csepelre. Ott a hulladékot a fentiek szerint ismét frakciókra válogatják, majd bálázzák. Végül, a bálázott hulladékot a különféle feldolgozó és újrahasznosító társaságoknak értékesítik.

 

VSZ NZrt.