Új kazán

2023. szeptember 18. 10:24 Új kazán

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2019-ben döntött a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. tulajdonában álló fűtőmű energiahatékonysági korszerűsítéséről, új kondenzációs kazán beszerzéséről. Az energiahatékonysági korszerűsítési döntés hátterében nemcsak energiapolitikai szempontok kerültek előtérbe, mivel az energiahatékony kondenzációs kazán beruházásával a meglévő kazánok élettartama meghosszabbodik, az üzembiztonság, a szolgáltatás stabilitása nő, gazdaságosabb az üzemvitel, és mindezek mellett jelentősen csökken a fűtőmű károsanyag kibocsátása is.

A beruházás 2020-ban a pandémia gazdasági hatásaiból adódó forráshiány miatt leállításra került.

A képviselő-testület 2023 februárjában ismét napirendre tűzte a fűtőmű energiahatékonysági korszerűsítését, hogy a kazánbeszerzés – jelentős önkormányzati támogatással – még ebben az évben megvalósulhasson.

Örömmel tájékoztatjuk Szentendre lakosságát, hogy hosszú évek után végre megvalósult egy – különösen a Püspökmajori lakótelepet érintő – energiahatékonysági beruházás, amely mérföldkőnek tekinthető a szentendrei távfűtőmű több, mint 40 éves pályafutása alatt.

Kivitelezésre került egy kondenzációs ikerkazán, a nyári szolgáltatási időszakra, amikor is a lakosság és az intézmények részére használati melegvizet, a V8 uszodának pedig közvetlenül hőt szolgáltatunk. Az új kondenzációs ikerkazán a korábbi elvárásoknak megfelelően, lehetővé teszi, hogy a négyszeres teljesítményű téli kazánokat, immáron üzemszerűen, csak a fűtési idényben használjuk, javítva ezzel a hatásfokot, csökkentve a károsanyag kibocsátást és meghosszabbítva az élettartamukat. Mindezek együttesen eredményezik a biztosabb és jobb szolgáltatást a Felhasználók részére.

A telepített kondenzációs kazán és a kialakított új rendszer több napos beüzemelése sikeresen lezajlott. A kazán megfelelő módon állítja elő a szolgáltatáshoz szükséges hőmérsékleteket és tömegáramokat. A kezelése könnyen átlátható, modulációja segítségével akár 10%-os teljesítményen is megfelelően üzemel, igazodva a változó Felhasználói igényekhez.