Így változik a Hulladékkezelés és- szállítás július 1-jétől

2023. június 16. 10:25 Így változik a Hulladékkezelés és- szállítás július 1-jétől
2023. július 1-jével a magyarországi települési hulladékbegyűjtés, -kezelés, számlázás és a hulladékgyűjtő udvarok üzemeltetése a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. feladatkörébe tartozik, amit az alvállalkozókkal kötött szerződések alapján lát el. A lakosság számára a hulladékbegyűjtés az eddig megszokott formában fog működni, erről továbbra is a Városi Szolgáltató NZrt. gondoskodik. Csak a közszolgáltatási díj befizetésének címzettje változik: július 1-jétől a MOHU lesz a kedvezményezett. Jelentősebb változás a hulladékudvar szolgáltatásait, valamint a cégeket és intézményeket érinti.

A hulladékkezelésről és -begyűjtésről változatlanul a VSZ gondoskodik

A lakossági hulladékkezelés és -begyűjtés az eddig megszokott formában fog működni az új rendszer életbe lépése után is. A hulladék gyűjtése és kihelyezése, továbbá a hulladék elszállításának időpontja és gyakorisága változatlan marad, minderről továbbra is a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. fog gondoskodni. Csak a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj kedvezményezettje változik:

 • Banki átutalás esetén a kedvezményezett: a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. | OTP Bank 11794008-24030025 | Az utalás közlemény rovatában továbbra is meg kell adni a számla sorszámát és a vevő (fizető) azonosítószámot.
 • Csoportos beszedési megbízás esetén a befizetőnek nincs dolga, automatikusan a MOHU számlájára utalják a befizetést.
 • A díjnet szolgáltatás/e-számla használata esetén csoportos beszedésnél vagy bankkártyás fizetésnél nem kell módosítani semmit, csak abban az esetben kell módosítani az adatokat, ha banki átutalással történik a fizetés.
 • A csekken már az új kedvezményezett (MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.) neve fog szerepelni.
 • Bővebben ITT olvashat erről >>>

Változások a hulladékudvar szolgáltatásaiban

A MOHU MOL Zrt. a korszerűbb hulladékgazdálkodás érdekében a hulladékgyűjtő udvarok üzemeltetésében számos fejlesztést tervez, illetve változást vezet be.

 • Bővül a leadható hulladékfajták köre, de szigorú kvótarendszert vezetnek be.
  Bővül a hulladékudvarban leadható hulladékok fajtája, de háztartásonként/ingatlanonként napi és éves limitet vezetnek be, amitől díjfizetés ellenében sem lehet eltérni.
  A hulladékudvarban leadható hulladékfajták és ingatlanonként leadható mennyiség július 1-jétől >>>
 • Egyes hulladékfajtákat csak zsákolva vesz át a hulladékudvar.
  A hungarocell, építési-bontási hulladék, zöldhulladék csak zsákolva adható le.
 • A hulladékudvarok szolgáltatásainak igénybe vételéhez elegendő a magyarországi lakcímkártya, vagy a tartózkodási jogosultságot igazoló dokumentum.
  Nem lesz szükség a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megfizetésének igazolására. Elegendő lesz a hulladékgyűjtő udvarokban a magyarországi lakcímkártya (annak hiányában tartózkodási engedély/kártya, hatósági bizonyítvány, regisztrációs igazolás, vagy bejelentőlap) felmutatása a szolgáltatás igénybevételéhez.
 • Az ország bármely hulladékudvarának szolgáltatásai igénybe vehetők.
  A fenti dokumentum valamelyikének birtokosa az ország bármely hulladékgyűjtő udvarának szolgáltatásait igénybe veheti, így a jövőben már nemcsak a szentendrei, hanem például a fővárosi hulladékgyűjtő udvarok szolgáltatásai is elérhetőek lesznek.
 • Intézmények, gazdasági társaságok nem vehetik igénybe a települési hulladékudvarok szolgáltatásait.
  A hulladékgyűjtő udvarok csak a lakossági igények kielégítésére szolgálnak, így intézményektől, gazdasági társaságoktól díjfizetés ellenében sincs lehetőség a hulladék átvételére.
 • Csak időpontfoglalással vehetők igénybe a hulladékudvarok szolgáltatásai.
  A hulladékudvarok országos igénybevételi lehetőségének biztosítása érdekében – a hulladékudvarok változó kapacitása miatt – időpontfoglalási rendszert vezetnek be, ami a szentendrei hulladékudvar esetében itt lesz elérhető: www.vszzrt.hu/hulladekudvar-idopontfoglalas. A hulladékgyűjtő udvar csak időponttal rendelkező magánszemélyeket fogad, ennek hiányában a hulladék nem vehető át.

Gazdálkodó szervezetek, intézmények számára kötelező regisztráció

Az új hulladékgazdálkodási rendszer az intézményi és gazdálkodó szervezetek számára kötelezően előírja a MOHU által üzemeltetett Partner Portálon a regisztrációt. Az intézményi és gazdálkodó szervezetek által elkülönítetten gyűjtött hulladék elszállítását kizárólag a MOHU és annak szerződött partnere végezheti. A VSZ kéri, hogy minden érintett regisztráljon, hogy az elkülönítetten gyűjtött hulladékot a jövőben is el tudja szállítani.