Tájékoztató a termosztatikus radiátorszelep szabályozásáról

2022. október 06. 11:07 Tájékoztató a termosztatikus radiátorszelep szabályozásáról

A termosztatikus radiátorszelep működési elve:

A rendszer működése során a szelepen lévő termofej (szabályozó) addig engedi a fűtővizet a radiátorba, amíg a helyiség hőmérséklete el nem éri a fejen beállított értéket. Ezt követően automatikusan lezár. Amennyiben a szoba levegőjének hőmérséklete a beállított érték alá csökken, a szelep nyit, és a radiátor felmelegszik.

A termosztatikus szelep kerékbeosztása:

 

Jelzés (termo fejen) Hőmérséklet Leírás
 0  Fűtés teljes elzárása nem minden fejen található meg
*   ~7   °C  Fagyvédelmi funkció
1 ~7-12°C Pincehelyiség
2 ~12-17°C Hálószoba, közlekedő
3 ~17-22°C Lakószoba, étkező, gyerekszoba
4 ~22 °C fölött Fürdőszoba
5 Teljes nyitott állapot

 

A hőmérsékletek beállítása helységenként, a szelepek segítségével:


A szobák hőmérsékletét a termofej megfelelő helyzetbe állításával érhetjük el, lsd. fenti táblázat.

A termofej jobbra fordításával (zárásával) alacsonyabb, balra fordításával (nyitásával) magasabb hőmérséklet állítható be. Az állítást követően a tehetetlenség és a reakcióidő okán, csak az állítást követő 1-2 óra elteltével érdemes a helyiség hőmérsékletét ellenőrizni, hogy a beállított értéket kaptuk-e.

Ha a radiátort hidegnek érezzük, de a helyiség hőmérséklete a beállított értéken van, akkor a termoszelep megfelelően működik. A szelep nem igényel karbantartást.

Hasznos tanácsok a fűtési időszakra:

A helyiség hőmérsékletét minden esetben szobai hőmérővel ellenőrizzék, és annak megfelelően szabályozzák a kívánt hőmérsékletet!

Legideálisabb működési környezet: 

A termosztatikus szelep elhelyezésénél a következőket kell figyelembe venni, annak érdekében, hogy biztosítsák a szelep valós hőmérséklet mérését:

  • Közvetlen napfény ne érje a szelepet
  • Egyéb fűtő berendezéstől (pl. hűtőszekrény hátsó bordái, számítógép stb.) kellő távolságot kell tartani, hogy annak hőmérséklete ne befolyásolja a szabályozást
  • Fontos, hogy sűrű függöny ne lógjon a szelepre, illetve bútort ne toljanak a szelep elé

 

A radiátor lehűlésének mi az oka?

A termosztatikus szelepek folyamatosan szabályoznak, így mikor a helyiség hőmérséklete eléri az előre beállított értéket, a szelep zár, a radiátor kihűl mindaddig, amíg a helyiség hőmérséklete a beállított hőfok alá nem esik.

Amint ez bekövetkezik, a szelep újra nyitni kezd, és a radiátor felmelegszik.

Ha úgy érezzük, hogy nem megfelelő a helyiség hőmérséklete, állítsuk magasabb értékre a szelepet.

A fűtés ellenőrzéséhez használjunk szobahőmérőt.

A fűtés állapotát soha ne a radiátor megfogásával, annak pillanatnyi hőmérsékletével teszteljük.

 

Ha a szelep maximumon áll, miért hideg a radiátor?

Két esetben lehetséges, vagy a szoba hőmérséklete elérte, vagy magasabb, mint a beállított érték, a másik lehetőség, hogy a szelep meghibásodott, letapadt.

Az első lehetőséget egy szobahőmérővel ellenőrizhetjük.

Ha az első lehetőséget kizártuk, úgy a szelep leragadással, vagy egyéb meghibásodással állunk szemben.

Ilyen esetben kérjük külsős szakember segítségét.

 

Ha a szelep minimumon áll, miért meleg a radiátor?

Ebben az esetben is két lehetőség áll fenn. Vagy a szoba hőmérséklete alacsonyabb, mint a beállított érték (fagyvédelmi funkció), a másik lehetőség, hogy a szelep meghibásodott, letapadt.

Az első lehetőséget egy szobahőmérővel ellenőrizhetjük.

Ha az első lehetőséget kizártuk, úgy a szelep leragadással, vagy egyéb meghibásodással állunk szemben. Ilyen esetben kérjük külsős szakember segítségét.

A radiátort, a szelep előtt lévő golyóscsappal is kizárhatjuk a rendszerből. Amennyiben a golyócsap lezárása esetén is tovább melegszik, vagy langyos a radiátor, akkor a golyóscsap is meghibásodott.

 

Mi a teendő, ha nem nyit a szelep?

A szelep meghibásodott, nagy valószínűséggel leragad, ha a termofejet maximum állás állítjuk, és a radiátor nem kezd el melegedni.

A szeleptányér leragadását általában az okozza, hogy a fűtési időszak végeztével nem csavarjuk maximum állásba. Egy hónapokon át lezárt szelep, nagy valószínűséggel leragadhat, és ez a fűtés indulását követően problémát fog okozni.

Javítása egyszerű, de kérje külsős szakember segítségét.

Fontos tehát, hogy a szelepeket a fűtési időszak végén állítsuk maximum állásba, ezzel sok bosszúságtól és felesleges költségektől kíméljük meg magunkat.

Mi a teendő, ha nem zár a szelep?

Ha a helyiség hőmérséklete elérte a beállított hőfokot, és ennek ellenére a szelep nem zár le, feltételezhetjük, hogy fennakadt, vagy a tömítő gyűrű sérült meg.

Azonnali és gyors megoldás lehet, házilag, hogy a szelepet kinyitjuk a maximum állásig, majd pár perc elteltével visszazárjuk. Ezt a mozdulatsort – amennyire lehetséges – gyorsan végezzük, és egymás után többször is ismételjük meg.

Ha ez a módszer nem oldja meg a problémát, kérje külsős szakember segítségét!

 

Miért csak felül meleg a radiátor?

A radiátor természetes működés az alábbi képen látható. A fűtővíz a radiátor felső területére áramlik be (sötét, vagy piros rész), a helyiség hűvösebb levegője pedig a fűtőtest alsó részével érintkezik először.

Radiátor hőképe (forrás: Internet)

Miért van a szobában alul, a padló szinten hűvösebb, felül pedig melegebb?

 A válasz a szobán belüli áramlásban rejlik. A meleg levegő mindig felfelé száll, a hideg pedig lefelé, ezért a szobai hőmérő ideális elhelyezési magassága, a padló szinttől 1,5 méter magasság, távol a közvetlen hőleadóktól, illetve nyílászáróktól.

 

Szobán belüli hőáramlás (forrás: Internet)

 

 

Felhasznált forrás:

http://www.fotav.hu/jo-tudni

 

 Felhívjuk a Fogyasztók figyelmét, hogy a termosztatikus radiátorszelepekkel kapcsolatos problémák, pl.: letapadás, csere, javítás, karbantartás nem tartozik a VSZ NZrt. Távfűtőmű feladatkörébe!

 

Termosztatikus szelep képe (forrás: Internet)