2021-ben is csak lebomló zsákban viszik el a zöldhulladékot

2021. február 01. 12:47 2021-ben is csak lebomló zsákban viszik el a zöldhulladékot

Minden információ, egyben

Szentendrén sokezer kertes ház van, melyek rengeteg lehullott levelet, lemetszett gallyat „termelnek” tavasztól-késő őszig. Már most érdemes felfrissíteni az információkat arról, hogy a kertes házban lakók hogyan tudják jogszerűen, környezetvédő, városbarát módon kezelni a náluk keletkezett zöldhulladékot, amikor annak eljön az ideje.

A közösségi együttélésre vonatkozó rendeletünk* 2016 óta írja elő, hogyan kell szabályosan kitenni a zöldhulladékot – a város, a közösség, a környezet érdekeit szem előtt tartva.

A rendészek, ahol nem szabályosan kihelyezett zöldhulladékot látnak, figyelmeztetik a lakókat, és felhívják figyelmüket a rendeletre. Abban az esetben, ha az érintettek nem tesznek eleget a felhívásnak, akkor pénzbírságra is számíthatnak.

A Rendészetnek nem az a célja, hogy büntessen, hanem hogy ne legyenek az utcák tele szétszóródott zöldhulladékkal, ne okozzanak balesetet a kidobált gallyak, és hogy mindannyian tartsuk be a közösségi együttélés szabályait. *2/2016. (I.26.)

Hulladékudvar:

2000 Szentendre, Szabadkai utca 9.

Nyitvatartás:

hétfő-péntek: 07:00–15:30 | szombat: 07:00–13:00

 

VSZ NZrt. Ügyfélszolgálat:

2000 Szentendre, Duna-korzó 25. (a Part Mozi épülete)

Nyitvatartás:

hétfő: 08:00–20:00 | kedd: zárva | szerda: 11:00–16:00| csütörtök: zárva | péntek: 08:00–13:00

 

Mibe tegyük a zöldhulladékot?

Nem mindegy, hogy milyen zsákba gyűjtjük a kerti hulladékot.

A, ha a házunk elé készítjük ki azt, akkor csak és kizárólag átlátszó, lebomló zsákokban helyezzük ki. Ilyen zsákot nagyon jó ár/érték arányban a VSZ NZrt.-től vásárolhatunk.

B, ha nem akarjuk megvárni zsákjaink elszállítását, mi is elvihetjük azokat a Hulladékudvarba, bármikor nyitvatartási időben.

Hol tudunk átlátszó, lebomló zsákot venni?

A VSZ NZrt. Ügyfélszolgálaton vagy a Hulladékudvarban tudunk átlátszó, lebomló zsákot venni, a többi beszerző helyhez képest jelentősen kedvezőbb áron.

Ha valamiért a fent említett két helyen nem tudjuk megvenni a lebomló zsákokat, akkor bármelyik kertészeti áruházban megtehetjük azt, igaz jóval drágábban.

Mi legyen a zsákokban?

Fontos, hogy csak tiszta zöldhulladékot tegyünk a zsákokba. Ne legyen saras, ne tegyünk bele földet. Hosszabb ágakat is kitehetünk (maximum 1 méteresre felaprítva), azokat azonban nem kell zsákokba tenni, viszont legalább két ponton kötegeljük össze, hogy kézzel fel tudják markolni a szakemberek.

Mikor kerülünk sorra, és mikor készítsük ki a zsákok?

A vszzrt.hu oldalon írjuk be a zöldhulladék utcakeresőbe az utcánk nevét, és azonnal megtudhatjuk, hogy hozzánk mikor érkezik az elszállítócsapat. Fontos, hogy a zsákokat vagy az elszállítást megelőző este, vagy aznap kora reggel készítsük ki, hogy szép maradjon az utcakép, ne álljon ott napokig a zsákban a szemét, ne dőljön fel a zsák, ne szóródjon szét megint a falevél. A zsákokat a saját ingatlanunk elé tegyük ki. Más helyet csak akkor keressünk neki, ha erre fizikailag nincs lehetőségünk (pl. túl keskeny járda). 

Mit tehetünk, ha lemaradtunk az időpontunkról?

A, Bevihetjük a Hulladékudvarba, ami egész évben, heti hat nap nyitvatartási időben, 3 m3/év mennyiségig díjmentesen fogadja a zöldhulladékot.

B, Egy kertészeti céget is megbízhatunk a zöldhulladékunk elszállításával.

C, De komposztot is készíthetünk a zöld trágyából, ami a legkörnyezetbarátabb megoldás.

Ha tavaly ősszel-télen lemaradtunk az időpontunkról, akkor legközelebb már csak tavasszal tudjuk elszállíttatni a zöldhulladékot, ezért érdemes addig a fenti lehetőségek közül választani. Viszont felhívjuk figyelmét, hogy semmiképpen ne égessék el az avart, mert az súlyosan környezetromboló tevékenység, ami az egész országban tilos, ezért büntetést von maga után. Kérjük Ön is környezetbarát, városbarát módon, felelősen kezelje a zöldhulladékot!