Őszi zöldhulladék gyűjtés

2021. november 17. 13:15 Őszi zöldhulladék gyűjtés

Felhívjuk a tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a tavalyi évhez hasonlóan meghosszabbítottuk az őszi zöldhulladékgyűjtési programunkat.

Ennek értelmében munkatársaink 2021. decemberéig szállítják el a lebomló zsákban kihelyezett zöldhulladékot. 

A zöldhulladék elszállításról:

Szentendrén sokezer kertes ház van, melyek rengeteg lehullott levelet, lemetszett gallyat „termelnek” tavasztól-késő őszig. Már most érdemes felfrissíteni az információkat arról, hogy a kertes házban lakók hogyan tudják jogszerűen, környezetvédő, városbarát módon kezelni a náluk keletkezett zöldhulladékot, amikor annak eljön az ideje.

A közösségi együttélés alapvető szabályairól és elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet* 2016 óta írja elő, hogyan kell szabályosan kihelyezni a zöldhulladékot – a város, a közösség, a környezet érdekeit szem előtt tartva.

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság munkatársai, ahol nem szabályosan kihelyezett zöldhulladékot látnak, figyelmeztetik a lakókat, és felhívják figyelmüket a rendeletben foglalt előírásokra. Abban az esetben, ha az érintettek nem tesznek eleget a felhívásnak, akkor pénzbírságra is számíthatnak.

A Lakosság számára is fontos, hogy ne legyenek az utcák tele szétszóródott zöldhulladékkal, ne okozzanak balesetet a kidobált gallyak, és hogy mindannyian tartsuk be a közösségi együttélés szabályait. *2/2016. (I.26.) Önkormányzati rendelet.

 

Hulladékudvar:

2000 Szentendre, Szabadkai utca 9.

Nyitvatartás:

hétfő-péntek: 07:00–15:30 | szombat: 07:00–13:00

 

VSZ NZrt. Ügyfélszolgálat:

2000 Szentendre, Duna-korzó 25. (a Part Mozi épülete)

Nyitvatartás:

hétfő: 08:00–20:00 | kedd: zárva | szerda: 11:00–16:00| csütörtök: zárva | péntek: 08:00–13:00

 

Mibe tegyük a zöldhulladékot?

Nem mindegy, hogy milyen zsákba gyűjtjük a kerti hulladékot.

A, ha a házunk elé készítjük ki azt, akkor csak és kizárólag átlátszó, lebomló zsákokban helyezzük ki. Ilyen zsákot vásárolhatunk a VSZ NZrt.-től.

B, ha nem akarjuk megvárni zsákjaink elszállítását, mi is elvihetjük azokat a Hulladékudvarba, bármikor nyitvatartási időben.

Hol tudunk átlátszó, lebomló zsákot venni?

A VSZ NZrt. Ügyfélszolgálaton vagy a Hulladékudvarban tudunk átlátszó, lebomló zsákot venni.

 

Mi legyen a zsákokban?

Fontos, hogy csak tiszta zöldhulladékot tegyünk a zsákokba. Ne legyen saras, ne tegyünk bele földet. Hosszabb ágakat is kitehetünk (maximum 1 méteresre felaprítva), azokat azonban nem kell zsákokba tenni, viszont legalább két ponton kötegeljük össze, hogy kézzel fel tudják markolni minkatársaink.

Mikor kerülünk sorra, és mikor készítsük ki a zsákok?

A vszzrt.hu oldalon írjuk be a zöldhulladék utcakeresőbe az utcánk nevét, és azonnal megtudhatjuk, hogy hozzánk mikor érkezik az elszállítócsapat. Fontos, hogy a zsákokat vagy az elszállítást megelőző este, vagy aznap kora reggel készítsük ki, hogy szép maradjon az utcakép, ne álljon ott napokig a zsákban a szemét, ne dőljön fel a zsák, ne szóródjon szét megint a falevél. A zsákokat a saját ingatlanunk elé tegyük ki. Más helyet csak akkor keressünk neki, ha erre fizikailag nincs lehetőségünk (pl. túl keskeny járda). 

Mit tehetünk, ha lemaradtunk az időpontunkról?

A, Bevihetjük a Hulladékudvarba, ami egész évben, heti hat nap nyitvatartási időben, 3 m3/év mennyiségig díjmentesen fogadja a zöldhulladékot.

B, Egy kertészeti céget is megbízhatunk a zöldhulladékunk elszállításával.

C, De komposztot is készíthetünk a zöld trágyából, ami a legkörnyezetbarátabb megoldás.