Hírek‎ > ‎

Fűtési tájékoztató

F. Ádám, 2015. nov. 4. 0:06   [ 2015. nov. 4. 0:49 frissítve ]

 TÁJÉKOZTATÓ

 

Tisztelt Fogyasztóink!

 

A fűtési szezon zártával, a nyári időszakban lehetőség nyílik arra, hogy karbantartásokat és korszerűsítéseket hajtsanak végre a társasházi közös területeken illetve a lakásokban.

A világ minden részén évről évre egyre fontosabb, és egyre inkább központi kérdés az energia megtakarítás. Az energetikai korszerűsítések előtérbe helyeződnek és nő az energiatudatosság.

Ez ügyben fordul a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt., mint Szolgáltató Önökhöz, hogy ötleteinkkel esetlegesen elősegítsük a minél hatékonyabb energia-megtakarítást.

Társasházi energetikai korszerűsítés

Örülünk, hogy sokan részt vettek az Önkormányzat támogatásával tartott tájékoztatókon és igénybe vették a támogatási rendszert a pályázatok kidolgozásához és a pályázaton való induláshoz. Reméljük, eredményesen vesznek részt a pályázatokon, ezzel megújítva környezetüket, otthonaikat.

Működési szempontból is fontos javaslataink a nyári időszakra vonatkozóan

-          teljes társasházi fűtési rendszer átmosatása (közös képviselők)

-          a közös terekben lévő elzáró és szabályzó szelepek ellenőrzése, szükség esetén cseréje (közös Képviselők)

-      lakáson belül érdemes a radiátorokat termosztatikus szabályozó szelepekkel ellátni (a régieket is érdemes időnként újra cseréltetni) ill. költségosztó rendszert kialakíttatni. Ez biztosítaná, hogy a lakáskomfort szabályozható legyen és minden lakás a valós fogyasztással arányosan fizessen

-          amikor nem használják a lakást, ne feledjék el a szelepeket alacsonyabb értékre állítani

Néhány egyszerű tény és művelet, mellyel nem csak javíthatják szolgáltatásaink minőségét és biztonságát, de csökkenthetik fűtési számláikat

 

Termosztatikus radiátorszelep működési elve: A termosztatikus radiátorszelep felelős a helyiség egyenletes hőmérsékletének beállításáért és fenntartásáért. A szelep lényegében a hagyományos szoba termosztát funkcióját tölti be azzal a különbséggel, hogy lehetőséget nyújt a helyiségek hőmérsékletének egyenkénti beállítására. A szelepen belül egy tű található, amely hő hatására szabályozza az átfolyó folyadék mennyiségét, így tartja a megfelelő hőmérsékletet, a forgókeréken beállított paramétereket szem előtt tartva.

A termosztatikus szelep kerékbeosztása:

 

Jelzés (termo fejen)

Hőmérséklet

Leírás

 0

 Fűtés teljes elzárása

nem minden fejen található meg

*

  ~7   °C

 Fagyvédelmi funkció

1

~7-12°C

Pincehelyiség

2

~12-17°C

Hálószoba, közlekedő

3

~17-22°C

Lakószoba, étkező, gyerekszoba

4

~22 °C fölött

Fürdőszoba

5

Teljes nyitott állapot

 

 

Optimális működési környezet: A termosztatikus szelep elhelyezésénél a következőket kell figyelembe venni annak érdekében, hogy biztosítsák a szelep valós hőmérséklet mérését:

 - Lehetőség szerint direkt napfény ne érje a szelepet

 - Meleg berendezéstől (pl. hűtőszekrény hátsó bordái, számítógép stb.) kellő távolságot kell tartani, hogy annak hőmérséklete ne befolyásolja a szelepet

 - Ügyeljenek arra, hogy sűrű függöny ne lógjon a szelepre, illetve szekrényt, egyéb bútort ne toljanak a szelep elé

Miért hideg a fűtőtest?

Ez a leggyakrabban tapasztalt probléma, a magyarázat elég sokrétű, de alapvetően következő okokra vezethető vissza:

• a radiátor vagy a fűtési strang légtelenítést igényel. Ez főleg a fűtési idény elején vagy radiátor lyukadás miatti rendszerürítést követően szokott előfordulni. A problémát légtelenítés/stranghuzatás általában megoldja (bejelentés alapján ezt a problémát gyorsan igyekszünk orvosolni). A probléma elkerülése érdekében kérjük, hogy a fűtésindulást követő héten a szelepeiket tartsák 5-ös állásban.

• a radiátor „kontrába” van kötve, mely azt jelenti, hogy a cső felőli vége van alacsonyabban a fűtőtestnek, ezért a levegő a radiátor végéből nem tud távozni. Ezt csak víztelenítéssel és szereléssel lehet orvosolni.

• a régi Radal típusú radiátorok harmadik bordájánál beépített pillangó szelep elromlott, mely általában azt jelenti, hogy leszakadt az elzáró része, gátolva ezzel a víz szabad áramlását. Ezt a hibát a radiátor cseréjével lehet megoldani.

• a termosztatikus szelep, a hosszú ideig tartó zárt állapot miatt le van tapadva

• a szoba elérte a termosztatikus radiátor szelepen beállított hőmérsékleti értéket (lásd 1. táblázat)

• a szolgáltatás szünetel a fűtőmű rendszerében bekövetkezett üzemzavar miatt.

Miért melegebb a fűtőtest, teteje és termosztatikus szelep felőli vége?

A válasz a termosztatikus radiátorszelep működésében rejlik. Ahogy a helyiség kezdi elérni a szelepen beállított hőmérsékletet, úgy csökkenti a szelep az áteresztett meleg víz mennyiségét, ami már nem elegendő a radiátor teljes felfűtésére. Ez a jelenség teljesen természetes üzemi állapot, hiszen elértük a kért értéket, így nincs is több fűtésre igény.

Optimális működés érdekében javasoljuk, hogy az alábbi esetekben állítsák radiátor szelepeiket a maximális nyitott állapotba:

1. Fűtési idényen kívül.

2. Legalább 1-2 hétig a fűtési idény kezdését követően.

3. Minden alkalommal, ha tudomást szereznek arról, hogy a fűtési rendszeren szerelési munka, vízleengedés/töltés folyik.

4. Havonta 1-2 alkalommal, rövidebb ideig.

Probléma felmerülése esetén munkatársaink, energetikus kollégánk rendelkezésre állnak.

Hibabejelentő telefonszámunk továbbra is:         26 / 816-646

Comments